Nejvyšší řecký bůh Zeus byl jako dítě živen medovou nymfou Melissou nektarem. Hippokrates aplikoval med jako lék proti horečce. Rovněž proslulí řečtí básníci Homér a Euripides doporučovali med pro jeho rozsáhlé léčivé účinky.
Pythagoras ve svých spisech o medicíně tvrdil, že med se vyznačuje různými léčivými vlastnostmi. Pythagorovi stoupenci se živili výlučně vegetariánskou stravou a medem.
Ve starém Řecku sloužily jako prostředky léčení hlavně oběti bohu Aeskulapovi a užívání medu a hroznů. Hippokrates, největší reformátor starověké medicíny, úspěšně používal včelí med při mnoha onemocněních a sám ho také jedl. Legenda dokonce říká, že na hrobě Hippokrata se usadil roj včel, které produkovaly zvláštní med, léčící dětská onemocnění.
Také římští učenci se ve svých dílech zabývali včelami a včelími produkty. O chovu včel psal Marcus Terrentinus Varro a Vergilius. Včely a med také chválili Ovidius a Plinius starší. Římané dobře znali praktické využití medu a jeho konzervační účinky. Například čerstvě ulovené ryby nechávali nakládat do medu, aby se ryby při převozu nezkazily.
Med a výživa
Jako sladidlo ho používali naši předkové dávno předtím, než se objevil bílý cukr. Je bohatý na glukózu, fruktózu, bílkoviny, minerály i vitaminy (A, B1, B2, B6, B12, C, D, H, K, E a P) a hlavně obsahuje enzymy důležité pro správné fungování organismu.
Jeho protivirové, protizánětlivé a antibiotické vlastnosti znali již staří Egypťané, kteří medem natírali rány, aby je dezinfikovali a urychlili proces hojení. Mluví se o něm jako o afrodiziaku a elixíru mládí a zároveň je velmi hodnotnou potravinou – posiluje imunitu, dokáže nasytit a nezatěžuje trávení.
Včelka při práci |
Med raději kupujte přímo od včelaře, kde máme záruku jeho kvality, ten z obchodu může být znehodnocený špatným skladováním nebo obsahovat různé příměsi. Neměli bychom ho zahřívat více než na 46 °C, protože pak ztrácí většinu vitaminů a enzymů. Pokud si jím tedy sladíte čaj, nedávejte ho tam hned, ale až nápoj trochu vychladne. Med můžete kromě slazení nápojů použít v kuchyni, například i do těst, a to všude tam, kde se používá agáve sirup nebo obilný sirup. Skladujte ho při teplotě do 25 °C, pokud zkrystalizuje, není to na závadu.